Title with Text and Buttons

Media

foto detail houtskeletbouw
foto interieur

Modern stulpje uit recuperatiematerialen

Een strak vormgegeven woning met warme, natuurlijke materialen: zo omschrijven zelfbouwers Els en Johan hun woning net buiten Leuven.
De gevel uit rode ceder en zelfgebrande Oregonplanken verklapt al dat de materialen met veel zorg zijn uitgekozen. Sterker nog: 70% van het huis bestaat uit hergebruikte materialen. “We willen anders nadenken over de materiaalkost, en laten zien dat recuperatiematerialen net zo goed zijn als nieuw,” vertelt Els. 

Lees meer.

2022
foto woning droogbestendig

Hoe maak je je woning droogtebestendig?

‘Wateropvang mag niet langer vrijblijvend zijn’, stelt hydroloog Patrick Willems vandaag in De Standaard. Een handleiding voor wie zijn woning wil (ver)bouwen en zich wil wapenen tegen langere periodes van droogte en korte periodes van hevige regenval.

We gingen te rade bij ingenieur-architect Silvia De Nolf, waterconsulent van het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en bij architect Liesbeth Liefsoons uit Beringen, die al bijna twintig jaar begaan is met ecologisch bouwen en lid is van de vzw Vibe die aan dezelfde kar duwt.


Lees meer.

2022
foto regenwaterput

Laat ik een regenwaterput plaatsen?

Meer regenwater opvangen en gebruiken zou vanzelfspre-kend moeten zijn, in deze tijden van waterstress. Maar loont het ook om een (grotere) regenwaterput te laten plaatsen?

Lees meer.

2022
foto huis bewerkt door kunstenaar Musketon

Musketon - Genk

Ecologische verbouwing van Liesbeth Liefsoons bewerkt door kunstenaar Musketon.

In het echte leven heeft hij een voornaam als achternaam maar in zijn creatieve werk opereert de jonge illustrator, kunstenaar en designer Bert Dries onder de naam Musketon. Voor zijn eerste grote expo, Home, ging de in Gent wonende Limburger digitaal aan de slag met de woningen van een vijftigtal Genkenaars. De gedetailleerd geïllustreerde versies van hun gevels worden toegevoegd aan Musketons immer groeiende illustratieproject ‘vector city’.

Zie video.

2018
foto passief huis in Bassenge

Passief huis voor vijf actievelingen en een pony

Een gezin van vijf ruim en gezellig laten wonen én de energiekosten wegbonjouren. Voor architecte Liesbeth Liefsoons was dat een pittige uitdaging. Ze stak de taalgrens over en bouwde een passiefwoning met landelijke looks en een hedendaags interieur in Bassenge.

Lees meer.
TVL video.

2016
foto houtskeletbouw

Het beste bouwteam 2015

Deze passief eengezinswoning werd volgens BEN-norm opgetrokken en bestaat uit houtskeletbouw. De goede samenwerking tussen de leden en het bouwteam zorgde voor een groot comfort voor de bewoners.

Lees meer. (scrol naar project 3)

2015
foto houtskeletbouw

Winnaars Award Duurzaam Bouwen 2012

Dubolimburg en Confederatie Bouw Limburg gingen al voor het derde opeenvolgende jaar op zoek naar de meest duurzame particuliere woningen van Limburg.

De vakjury kroonde de woning van de familie Fourneau-Van Belleghem uit Lummen – een ontwerp van de Beringse architecte Liesbeth Liefsoons - tot winnaar in de categorie Renovatie 2012.

De jury loofde het doordachte totaalconcept dat veel aandacht heeft voor luchtdichtheid en het respect dat de renovatie voor de originele indeling, materialen en vormgeving had. Leuk detail: de renovatie van deze woning in buitengebied heeft zeer veel aandacht voor natuurherstel en natuuropbouw. Dat er gebruik werd gemaakt van ecologische materialen is uiteraard ook een belangrijk pluspunt.

Lees meer.
Lees zeker ook hier.

2012
foto houtskeletbouw

Column Liesbeth Liefsoons: Duurzaam bouwen

Tussen 6 en 14 november organiseert Bond Beter Leefmilieu het evenement Ecobouwers Opendeur, de campagne die vroeger bekend stond onder de naam Open Klimaathuizen. In het kader hiervan vroegen wij architecte Liesbeth Liefsoons om dieper in te gaan op het concept 'duurzaam bouwen'.

Lees meer.

2010
foto winnend huis duurzaam bouwen

Waarom koos de collega-architect deze architect?

Ecologie, energie-efficiëntie en duurzaamheid gaan in deze woning samen met ruimtelijk ontwerpen, prefabricatie en een zeer snelle bouwtijd.
Dit passiefhuis duikt ver onder de toegestane 15kWh/m².

Lees zeker ook hier.
TVL video.

2010